Matkost

Vad är rätt typ av mat?

Detta med att äta rätt och vad man stoppar i sig skapar debatt egentligen varenda dag. Det kan vara svårt att hänga med och veta vad man ska förhålla sig till och vad man ska hålla sig borta ifrån. För att förenkla det hela lite, skulle man kunna dela in maten i tre grupper. Däribland finns protein som du måste ha för att bygga upp din kropp. När man tränar mycket samtidigt som man vill bli starkare och snabbare är protein en viktig grund att stå på då det fungerar som byggstenar för din kropp.

Nästa del är fettet. Detta kanske kan vara den del som har fått mest negativ kritik under alla dessa år. ”Man ska hålla sig borta från fett”. Detta uttalande är långt ifrån korrekt. Fettet är nödvändigt för kroppen och måste finnas där. Varför personer i allmänhet kan tro att fett är någonting som är dåligt, är kanske för att ”fet” är det ingen som vill vara. Detta är dock två helt skilda saker. Med detta sagt, borde man vara noggrann med vilket typ av fetter som man äter. I dagens mat finns det en hel del olika typer av fett. För att ge något tips, ska man hålla sig ifrån så kallade transfetter. När du hör det ordet, avstå då ifrån denna typ av kost. Däremot är fleromättade fetter bra.

Den sista delen är kolhydrater. Ofta kan man höra idrottsmän prata om att man kolhydratladdar inför stora utmaningar, matcher eller långa och tuffa lopp. Det hela är enkelt, då kolhydrater är den källa av energi som man bränner först. Om man har intagit mycket kolhydrater och har bunkrat upp med dessa, är det denna energikälla som används först. Det är också en typ av kosttillskott som kroppen kan omvandla till energi snabbt och kvickt. Detta är ett bra exempel på varför man inte sätter sig och äter mängder med fet mat i periodpausen under en hockeymatch. Fett är en energikälla som tar lång tid att förbränna och gör kroppen långsam. Istället kanske man intar en banan, en kexchoklad eller någon form av sportdryck som får en att bli piggare och hitta ny energi igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *