Sömn

Vikten av sömn

Alla har någon gång sovit dåligt. Dagen efter en sådan natt är väldigt tuff och kämpig. Huvudet är trött och det är lätt att saker och ting blir fel. Kroppen hänger inte riktig med och varje timme räknas tills det är dags att lägga huvudet på kudden.

Anledningarna till att man sover dåligt kan vara hur många som helst. Händer det någon enstaka gång är det inte mycket att oroa sig över, men är det ett återkommande problem bör man ta tag i problemet. Stress, värk eller en säng som inte är bra är några av anledningarna som kan vara boven i dramat.

Är du stressad? Det kan bero på arbetsbelastningen inom ditt yrke eller kanske någonting personligt som händer inom familjen. Det kan till exempel vara att någon närstående är sjuk eller att ett familjärt dödsfall har inträffat. Vid jobbrelaterad stress är det bara att börja ta tag i problemet genast. Prata med chefen och kollegorna och se vad som kan förändra situationen. Hittar ni ingen lösning och problemet med sömnen fortsätter, bör du överväga en sjukskrivning. Tänk alltid på dig själv i första hand. Att i det långa loppet inte kunna sova sliter otroligt på både kropp och själ. Utsätt inte dig själv för detta utan skona din kropp.

Ibland händer det saker som inte går att rå på. En nära vän avlider och det blir riktigt jobbigt. Under en period är det sannolikt att sömnen då kommer att påverkas. Om det inte vänder eller du känner att du behöver hjälp att hantera situationen, bör du kontakta en läkare. Då kan du få samtalshjälp och recept på medicinering. Sömntabletter kan en kort tid vara en bra lösning för att få vila ut.

Sängen är oerhört viktig för sömnen. Tänk på att du tillbringar en tredjedel av livet i sängen. Det är värt att kosta på sig en ergonomiskt skön säng. Själva utlägget är omedelbart en stor utgift men under en längre tid, med tanke på tiden som tillbringas där, är det värt varje krona. Valet av säng är inte självklart och enkelt utan personer som jobbar med detta dagligen kan visa dig rätt. De ger tips om hårt eller mjukt underlag och storleken på sängen. Se till att få din väl behövda sömn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *